Alerta werkt met leefstijlmonitoring

De overheid wil dat mensen langer thuis blijven wonen. Hierdoor neemt de druk op mantelzorgers toe. Zij zoeken naar diensten waardoor zij ontzorgd worden. Alerta werkt samen met verschillende partijen om dergelijke diensten te ontwikkelen.

 

Neem contact met ons op

Wij vertellen u graag hoe wij u ondersteunen met zorg op afstand.

Bel 074 255 00 80

Deel deze pagina

Leefstijlmonitoring is een goed voorbeeld van een dienst die ontzorgd. Bij gebruikers worden draadloze beweegsensoren opgehangen, bijvoorbeeld in de slaapkamer, keuken, badkamer, toilet en woonkamer. Daarnaast zijn er deurcontacten op bijvoorbeeld de koelkast en buitendeuren. Deze sensoren registreren samen het leefpatroon. Er wordt geen gebruik gemaakt van camera's.

Gedurende een maand wordt het dagelijkse bewegingspatroon van de gebruiker vastgelegd. Hoe vaak gaat iemand naar het toilet, is hij/zij 's nachts actief. Zo wordt informatie verzameld. Na de eerste maand blijven de sensoren de activiteiten vastleggen en geven een signaal wanneer afwijkingen of veranderingen optreden. Het systeem vergelijkt de metingen met het normale leefpatroon van de cliënt en zo wordt bijvoorbeeld een mogelijke val automatisch gemeld. Alerta ontvangt deze meldingen en zet vervolgens de juiste hulp.
Mantelzorgers en medewerkers van de wijkzorg kunnen ter ondersteuning van de cliënt ook meekijken in de app en waar nodig actie ondernemen.

De gegevens die in kaart worden gebracht kunnen onder andere als rapportages worden aangeboden aan de wijkteams. Op deze manier spelen wij een rol in de zorgketen, zodat de klant passende zorg ontvangt.

Printen